• Gratis verzending
    vanaf €100,-

  • € 6,95 verzendkosten
    (België € 9,95)

  • Snelle levering in
    Nederland en Belgie

  • Betaal op
    factuur

Tips voor het schoonmaken van de keuken

Dacht je dat de badkamer een zware schoonmaakklus was, ook de keuken vraagt de nodige aandacht. Bij het frituren en koken worden vet en olie gebruikt: deze dampen hechten zich aan keukenkastjes en keukenapparatuur. Dit laat niet alleen een vettige laag achter, ook trekt het sneller stof aan. Van de koelkast tot het kooktoestel en van de keukenkastjes tot de plinten, hoe maak je de keuken snel en grondig schoon? We geven een aantal handige tips.
 

Een vetvrije en schone keuken

Maak de keuken minimaal één keer per maand volledig schoon, zo voorkom je een vervelende vetaanslag. Maak van het plafond tot de vloer schoon, begin met het stofzuigen of afnemen van plafond en wanden. Bovenop de keukenkastjes bevindt zich vaak een vetaanslag die moeilijk te verwijderen is.  Gebruik afwasmiddel of een speciale keukenontvetter voor het reinigen van deze plaatsen. Ook soda is een echte vetoplosser en kan toegevoegd worden aan schoonmaakmiddelen. Laat bij ernstige vetaanslag het schoonmaakmiddel enige tijd intrekken.
 
Vergeet bij het ontvetten de afzuigkap niet, haal de onderplaten eruit en laat deze in een sopje met soda of afwasmiddel weken. Vervang de oude filters voor nieuwe en plaats deze zodra de onderplaten droog zijn. Begin ondertussen met het schoonmaken van de binnenkant en buitenkant van de keukenkastjes. Dit kan prima met een sopje van allesreiniger en schoonmaakartikelen zoals een spons of vaatdoek.
 

Het fornuis schoonmaken

Let goed op het materiaal van het fornuis, dit bepaalt welke schoonmaakartikelen je gebruikt. Haal de branders van het fornuis en maak deze schoon met een sopje en een spons. De elektrische kookplaat reinig je met een vochtige spons of doek. Maak eventueel gebruik van een speciale kookplaatreiniger, dit verwijdert hardnekkig vet en vuil. Bovendien laat het een beschermende glanslaag achter.
 
Gebruik nooit schuurmiddel op glanzende oppervlakken, de kans op krassen is dan erg groot. Neem het gehele fornuis af met een vochtige doek, vergeet niet de knoppen en de onderkant hiervan.
 

Een hygiënisch schone koelkast

Het is belangrijk om de koelkast 4 tot 6 keer per jaar grondig schoon te maken. Dit is beter voor de hygiëne en bespaart op het energieverbruik. Het begint met het leeghalen van de koelkast. Schakel de koeling uit en haal alle voedingsmiddelen uit de koelkast. Verwijder vervolgens de plateaus, rekjes en laden en maak deze met de juiste schoonmaakmiddelen schoon. Controleer het afvoergaatje achter in de koelkast, prik de afvoer eventueel door met een satéprikker. Laat een druppeltje chloor in het gaatje lopen, dit doodt aanwezige bacteriën.
 
Neem de binnenkant van de koelkast af met een sopje van allesreiniger of afwasmiddel. Vergeet hierbij niet het deurrubber goed schoon te maken. Kijk ook eens naar de achterkant van de koelkast: het rooster moet minimaal één keer per jaar worden schoongemaakt.
 
Bij een koelvriescombinatie is het belangrijk om het vriesgedeelte eerst geheel te ontdooien. Gebruik zeker geen föhn verfbrander om het ontdooien te versnellen. Maak de vriezer aan de binnenkant geheel schoon en schakel de koelvriescombinatie na de schoonmaakklus weer in. De producten kunnen terug wanneer de koeling en vriezer op de juiste temperatuur zijn.
 

De oven schoonmaken

Het schoonmaken van de oven vergt misschien wel de meeste tijd. Haal de roosters uit de oven of combimagnetron en laat deze een paar uur weken in een sopje met allesreiniger of afwasmiddel. Maak de binnenkant van de oven goed schoon met speciale ovenreiniger of gebruik een mengeling van water, zout en zuiveringszout. Gebruik deze producten niet op de metalen onderdelen met gaten, het product mag niet in de binnenkant van de oven terechtkomen. Is de oven schoon, verwarm dan eerst tweemaal een kommetje water in de oven. Hiermee worden nare luchtjes van schoonmaakmiddelen eruit getrokken.
 

De gootsteen en het aanrecht

Zorg voor een opgeruimd aanrecht en werk de afwas weg. Maak de gootsteen, de afvoer en de kraan goed schoon met warm water en allesreiniger. Gebruik eventueel speciale schoonmaakartikelen, afhankelijk van het materiaal van de gootsteen. Gebruik voor moeilijk te bereiken plaatsen een oude tandenborstel en verwijder kalkaanslag met een kalkreiniger of azijn. Spoel alles goed af en laat het geheel glanzen met behulp van een schone en droge doek. Het aanrecht is prima schoon te maken met een vochtige doek met allesreiniger. Maar ook het aanrecht na afloop weer droog. Controleer gelijk even de kitranden, mogelijk zijn deze aan vervanging toe.
 
Maak als laatste de stootranden, plinten en de keukenvloer schoon. Gebruik bij een tegelvloer oo houten vloer schoonmaakartikelen die hiervoor geschikt zijn.